Saturday, April 24, 2010

Misi pem'bawa'kan Afiq ke hospital...

Masalah anak bujang aku skang ni batuk yang sangat kerap.. but bukan la keep on batuk.. tapi kekadang2 tu bunyi batuk tu ada la... batuk dia dah nak dekat 1 month dah...

so, b4 ni dah 2 kali we all bawak dia ke Child Specialist.. 1st pegi mase dia demam.. then doc dah bag antibiotic n berbagai2 ubat lah... then after 5 days demam dah ok but batuk still.. so, we all bawak balik gi specialist.. pead ni doc baru kat Al-Islam Hospital tu.. doc lama dah berhenti coz nak mengajar... tetapi, cara doc baru ni cakap membuatkan aku sesangat tak confident...

bila aku ckp Afiq batuk.. dia boleh cakap.." alah... ni mcm org ckp batuk org2 tua tu la.. batuk 100 hari.., at last dia akan hilang sendiri".. then aku ckp "tp doc masalahnya dia bukan org tua.. dia budak2.." tp doc cakap jangan risau coz Afiq ok... adakah begitu ckp seorang doc yang pro??? sangat la aku tak puas hati.. even 1 ubat pon dia tak bagi u all.. balik tangan kosong je...

then after 1 week, aku bincang2 dgn En. Ajaq nak buat 2nd opinion doc.. pilih punya pilih n setelah tanya kengkawan, ramai suggest gi APSH...

so, terjadilah perjumpaan kami di APSH semalam.. aku terpaksa la apply leave... appointment dengan Dr. Nasir... Alhamdulillah semua berjalan lancar... at 1st doc advice suh admit.. bcoz doc ckp even kalau dalam family takde asthma, kalau kerap sgt batuk pon boleh terjadinya asthma.. tp setelah nego2 dengan doc, dia suh we all bawak Afiq 3 kali sehari for 3 days untuk ambil gas.. so, we all setuju... so, after 1 week jumpe doc balik... hopefully 2nd appointment, Afiq ok dari batuk.. kalau tak, setiap kali batuk je, mmg la risau... huhuhuhu...

Amin...:)

5 comments:

honeylanz said...

sama mcm ery dulu batuk n selesema berulang, has bwk dia ke APSH. admit 1 mlm, setiap brp jam ntah ambik gas...Alhamdulillah..lps tu ok dah dia..harap Afiq ok gak nnt

Diana Sulaiman said...

honeylanz - diana akceli malas nak admit has.. tau sangat perangai APSH ni, sket2 nak kena admit.. sudahnya boleh pulak doc suh datang 3 kali sehari.. selamat la..:)

ibu 2AZ said...

ermm agree with 2nd doktor tuh..barulah betul kan..ermm mmg pun kalo batuk kerap sgt leh nyebabkan bronchitis seakan nak jd asma..mmg nebuliser kene buat..hope afiq cepat baik ye..

Diana Sulaiman said...

ibu 2AZ - mungkin baiknya diana gi 2nd opinion doc kan ina? sekurangnya ada pengetahuan baru yang kita tahu...:)

mJ said...

mudah2an afiq cpt sembuh ye...skrg ni kalao demam or batuk tak blh main2 kan...harus cpt dptkan rawatan