Friday, December 10, 2010

Sharing is caring - budak melecur...

semalamkan aku ade appointment dgn orthopedic specialist...
so, tengah dok menunggu2 tu tetiba ade one old couple ni.. mcm2 umo atok n nenek la.. tgk dok kelam kabut dukung 1 budak ni.. i think umo budak tu dlm 1 yr ++ la.. dengan pakai diaper dok meraung2 dalam hospital tu... they all terus bawak masuk ER..

dengar2 cite dari nurse rupanya budak tu melecur kena air panas... then kebetulan my turn utk masuk dalam bilik doc.. sambil tu borak2 dengan doc mcmane kita as a parents nak buat kalau anak kita melecur camtu...

"so doc nasihatkan, lepas anak kena air panas tu.. terus jirus @ siram @ lalukan dengan air sejuk (air paip pon boleh) selama 10 minit.. jgn nak gatal2 letak ubat gigi la.. n ape2 ubat lain.. biar je la kalau budak tu meraung2 pon.. sebab 4 surenya dia akan meraung.. then after that boleh bawak ke nearest hospital"

sometimes kita as parents ni mesti gabra giler tak tau nak buat ape.. kelam kabut kan? sama la dengan aku... kalau la u all ingat2 time tu boleh la buat ape yang dinasihatkan oleh doc...

itu saja info utk kali ni...:)

3 comments:

Marsha~ said...

smlm sy baru melecur kena air panas ms nak buat susu... terus sapu colgate pas basuh dgn air sejok.. huhuhuhu.. legaaaa...

phatgurl said...

erkkk sakitnye melecur. kalo melecur kena minyak plak camna ye? sbb kat dapur masa masak kekadang minyak terpercik kan... yg tu doctor x share plak eh?

Diana Sulaiman said...

marsha - doc kata jangan sapu colgate... ntah la ek? hehehe

phatgurl - kalau kena minyak sket ok kan? this one kes yang kena the whole body...