Style Diana... heheheh...
rupher2nya ramai peminat asam pedas melaka ni ek?
jadi bagi tak menghampakan kengkawan, mak letak la resepi dia...
tapikan maaf sangat2 la kalau sukatan2 tu tak betul coz aku main campak2 je kekdahnya...
ye fuan-fuan.. ni resepi utk 2 org makan ye... :)
Bahan2nya :
4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada blend skali)
3 batang serai - dititik
1 sudu teh halba
daun kesum + bungan kantan
bendi / terung (potong la ikut patern korang suke..)
air asam jawa
garam + gula
minyak
Caranya :
Panaskan minyak....
Then masukkan halba... nampak mcm kuning2 tu then terus masukkan bahan2 yang diblend tadi... masukkan serai jugak...
Masak sampai benda blend tu garing n masak... (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt... masukkan daun kesum n bunga kantan..
masukkan ikan... kacau2 sket then masukkan air asam jawa....
banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...
then last, masukkan bendi or terung... then perasakan dengan garam... biar dia mendidih then boleh tutup api....
petua ala2 Diana
1. asam pedas melaka ni kalau letak belacan lagi kick.. kalau sape2 yg gatal hidung tu, jangan la letak... kang aku tak tanggung...
2. kalau nak rasa kesedapan lagi.. biar masak awal 3 @ 4 jam b4 nak makan... lagi lama lagi sedap coz baru sebati rasa dia tu...
3. lagi pekat, lagi sedap...
4. menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...
5. Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pon, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tuh.. hehehehe
61 comments:
wah bleh cuba resepi nie....ejan tak penah masak asam pedas tau...
oh..lepas ni saya akan cuba masukkan bunga kantan ngan lada hitam...salu tak bubuh.
ohhh asam pedas melaka ada bubuh halba ye, slalu klu asam pedas belah johor tak bubuh pun, tapi bau mmg lekat kat tgn, part tumis sampai garing tu - betul, wajib tuh sbb klu cili tak cukup masak nnt bole sakit perut - utk org yg perut manje la...
Kak, thanx for the recipe. Stumbled your blog while googling for asam pedas. Dah cuba semalam sedapppppppp sangat. Terubat rindu :)
mesty sedap nk cube laa
terima kasih sangat akak...
resepi nih memang sedap!!!!
saye dah try.......
TERBAEKLAH!!!!!!!!!!!!
hellow..hellow..dh try buat ahad aritu..terima kasih byk2..terubat rindu nk mkn asam pedas melaka..;)
Thanks for sharing Diana ;)
Asam pedas? x pnh mkn tau. but bila dah duk kat johor, kawan baik introducekan asam pedas kat Tebing Runtuh nusajaya.. fulamakkk sedap rupenye... pekat... tp dia ckp kat melaka lg sedap.. so ada plan nak ke melaka jugak nanti. bholiday n cr asam pedas.
Minta izin utk cuba resepi awak ni... nak bikin utk tetamu dari melaka... harap sesedap masakan awak.. hehehe
Salam dari Brussels.
anon - ok silakan.. hopefully they all suke..:)
slm, akak, mtk resepi ye, nk cuba utk brbuka hr ni=)
assalam! ape kabo? td nengok kat tv alhijrah - mulax minyak, halba, bawang putih&merah, garam, cili boh, air asam last sekali ikan. tadaa! udah siap. simple & sodap sok baru nak try masak
salam tuan rumah! tolong delete komen tadi (ada silap sikit) dan gantikan dgn ini
assalam! ape kabo? td nengok kat tv alhijrah - mulax minyak, halba, bawang putih&merah, garam, cili boh, air asam last sekali ikan. tadaa! udah siap. simple & sodap sok baru nak try masak
Nak ucapkan ribuan terima kaseh. Saya cuba resepi asam pedas ini buat pertama kali dan tak henti2 pujaan dari tetamu2 saya. Saya sendiri tak dapat merasa nya sebab belum pun semua tetamu tiba asam pedas satu kuali besar selesai sudah.. terima kaseh sekali lagi..
thanks!i took your receipi... :)
Baru try masak tadi..NICE! Terima kasih share resepi ni..but I smell like belacan..need to mandi now!haha
wah...hebatnyer comment2 yg ade...sy mesti cbe!!
akak..kalau tk bubuh halba tk sedp ke a tk jadi..ingt nk mask kt my hubby ptg nie buat makn mlm....
ade lada itam kew?halba tu cmne?
anon - kalu takde halba ok gak.. tapi kurang wangi. sbb as i yg belajar, asam pedas melaka mmg letak halba.
gaban hitam - lada hitam nk bubuh pon boleh.. tak nak bubuh pon takpe... hmmm halba tu kecik2 kaler brown.. org masak kari ikan pakai ni gak.. cer tanye kedai kalau tak sure..
Nampak mcm sedap jea...
sebijik sebijon cam resepi family.......terbaik dr ladang u
Saye ade cdagan tok menambah rase asam pedas ni...kalu gantikan ikan dgn lobster ok tak
Teringinlah nak buat,tetiba lak nak buat asam pedas melaka.....mcm best ajer dgr komen2 mmber blog....saya nk trylah.....
Nk try la rini
Nk try la rini
Dah try resepi ni.. terbaik asam pedas ni. Tq share resepi :-D
Why viewers still use to read news papers when in this technological world all
is available on web?
Also visit my website ... buy tao system of badass
Dah cuba ari ni...terimakasih..sedap,selalu beli atau mkn kat kedai..lepas ni buat sendiri...
best la asam pedas ni
Terbaik ar kak...this one really asam pedas melaka...thanx so much...byk membantu dlm msk kn...
Thanks for the recipe. May Allah swt bless u :)
Nak try for today punya lunch...wish me luck ye!!.. Hehehe..1st time nk msk asam pedas sendiri..
Nak try for today punya lunch...wish me luck ye!!.. Hehehe..1st time nk msk asam pedas sendiri..
bawang putih 1 ulas atau 1 bji besar
huyooo sy suka btl ngan yg pekat2 macam ni..sy suka hirup kuahnya hihi
jom lawat blog sy
http://umiadamfaris.blogspot.com/
nampak sedap... boleh try ni.... :)
oh oh sedap!! pi cari daun kesom, bendi n bunga kantan sat
2 kali try resipi nie..., kali ke-2 baru rasa ummph... Tapi sy x letak daun kesum sy tukar dgn daun limau purut... :) ;)
Dari kecil dah bljr masak asam pedas. Tp bila dah kawin ni guna resepi yg lain pulak. Skrg ni guna resepi asam pedas melaka..ada halba, lada hitam. Esok nak masak ikan parang buat asam pedas.
Tq 4 resipi
Dlm banyak2 resepi online, gambar asam pedas ni paling menarik. Bila cuba hari tu, mmg best Cuma pedas sgt utk hubby.. Skrg try utk masak kali ke dua n kurangkan pedas...
terima kasih byk2 ya..
salam dr org sabah :)
Tq sis for the recipe
Sedap sangat lps ni xpayah pegi kedai dah..tq yea...
Thx....sok nk cbe wt arrrr.. ;)
Memang best la.. Dah try.. T.kasih byk2 yea...
Tq share resepi .. Nk cuba buat ni ..
Tq diana share resepi... Dah cuba masak.. Memang terbaik...
as salam tq diana share resepi. sy dh masak. bertambah2 family makan. rasa seronok sgt. dlu masak asam pedas xpnh menjadi hehe. alhamdullilah
Saya cuba wat resepi ni..mmg jadi..terima kasih diana share resepi :)
Hi saudari, resepi awak mmg real.. Hb i ckp menjadi.. Xmcm resepi i pakai dr blog lain sblm ni hampehh. Tq for sharing
Suka sgt dgn resepi awak..mmg sedap..x menghampakan..semoga dimurahkan rezeki diana..aminnn
Assalamualaikum,nak tumpang tanya . Apa itu teh halba ya. Boleh tunjukkan benda itu tak .
Ne asam pedas johor...klu.melaka mana ada daun kesum dgn bunga kantan..dah mcm laksa dol...lagi satu halba tu wat masak kari Ikan..
Ne asam pedas johor...klu.melaka mana ada daun kesum dgn bunga kantan..dah mcm laksa dol...lagi satu halba tu wat masak kari Ikan..
Saya dah byk kali buat asam pedas guna resepi puan..mmg sedap sgt2..terima kasih share resepi..semoga murah rezeki puan ��
Post a Comment