Thursday, May 14, 2009

Holiday @ Kota Kinabalu - Day 2







2nd day ni masing2 pepagi dah bangun.. nak pi melontar la katakan...
kat sane kul 6am matahari dah naik mcm nak dekat kul 8am...
after breakfast that morning, naik bilik masing bersiap n mandi manda bagai.. coz aku dah book shuttle bus dari hotel to town (Warisan Square) kul 11am..



rege shuttle bus ni rm24 sorang pegi balik.. memula aku siap bergaduh ngan mamat yg jaga transportation dept. tu.. ade ke Afiq n Diha dia nak charge.. hilang akal ke hape.. kalu Diha tu ok la.. ni Afiq dia nak suh byr gak.. bukannye budak tu pandai dok kat kusi bas tu sendiri.. aku kalu budak tu ckp tak boleh, mmg aku nak komplen kat bos dia.. 5 star hotel buat perangai mcm ni.. asik gila nak charge org je..



time kul 11am tu, cuaca sunggu panas sekali.. matahari dah tegak di kepala mcm kul 1 gitu... korang tau la Afiq ni.. dia bukan leh panas sket.. "mat aircond" la katekan.. asik mengamuk je kalu panas.. Bus stop kat Warisan Square.. since we all nak pi Pasar Kraftangan tu, so kena la jalan n redah panas yg amat sgt tu.. aku kalu dewasa2 yg pegi tak kesah sgt.. ni bwk bebudak kan.. kesian sgt.. pipi Afiq sudah merah sunburn..

Masuk2 pasar dlm tu sgt la berbahang dgn keadaan kedai2 dia yg dekat2 each other.. dgn nak mengusung stroller lagi.. asik la terlanggar2.. tension adik aku yg ditugaskan membawa stroller itu.. kami akceli mencari kedai Raja Fatimah (RF).. sebab barang2 dia nampak berkualiti sket.. sib la laki aku ringan mulut bertanya, at last dpt gak jupe kedai RF tu.. punya la sonok.. mase aku gi 6 thn yg lalu, beli brooch n gelang pearl dia sampai skrg elok lagi.. high kualiti la barang2 dia..



mulanya aku nak memilih barang2, time tu la Afiq mula mengamuk.. mengamuk panas.. letak menghadap kipas pon tak mo.. sudahnya budak yg jaga kedai RF tu bgtau yg RF ade bukak kedai kat dlm Warisan Square.. the price oso same.. dia suggest we all pi sane coz cian kat Afiq yang panas.. kat Warisan Square tu dah tentu ade air cond.. aku mmg nak dgr sgt la tuh.. coz aku pon dah berpeluh2 tahap max dah tu..

alahai.. berjalan pulak berpatah balik we all ke Warisan Square.. meredah panas lagi.. sib tak jauh.. lega gila bila dah sampai.. sedap2 memilih pearls, tetiba Afiq nangis lagi.. this time mau susu pulak.. carik punya carik, botol2 susu n bottle warmer dia skali sudah hilang.. rupanya adik aku sudah tinggalkan dalam shuttle bus.. hampas kelapa betul.. mula la aku hangin kejap.. sib la ade Guardiana Pharmacy kat situ.. aku belasah beli botol NUK satu kat situ.. brand lain takde pulak tu.. itu pon Afiq mcm pelik nape la puting NUK tu lain mcm je.. selama ni botol MAM dia lain puting dia.. lawak pulak aku tgk gelagat Afiq..



Aku memilih n melontar kat kedai RF tu dari kul 11.45am sampaila kul 4pm mcmtu.. masing dah tahap kebulur ya amat.. aku dah janji ngan adik2 aku nak bwk pi mkn seafood kat 1 of the seafood rest. kat town yg fames.. dari warisan square naik cab rm8 le seafood restaurant tu yg tak la jauh.. naik kete dlm 3 minit je.. dekat kan? we all lunch n dinner kat Ocean Seafood Restaurant.. tapi kali ni total bil dlm rm300+ gitu coz mak bapak byk seafood yg we pilih.. as usual butter prawn basah, ikan kerapu masak pedas, sotong grg tepung, siput shell masak cili, ketam black pepper, ns grg seafood chinese style n sayur sabah grg belacan.. ikan dia mak bapak besar.. ikan tu mcm leh mkn 8 org... kat sini butter prawn dia lagi wallah.. menjilat jari.. shodappp nye.. heaven la org kate.. hehhehe... isk.. tak tercakap la kesedapan seafood dia kali ni.. bersandar la memasing sampai ke malam tak makan...

















we all telah terlepas shuttle bus utk balik ke hotel jam 5.30 ptg.. last shuttle bus kul 9.15 mlm.. lama sgt la pulak nak melepas kat town KK yg takde pape tu... coz kalu dah kul 7pm dah sunyi ke town tu.. rugi la duit shuttle yg we all dah byr memula tadi.. so, we all balik naik public cab je la nanti...

after dah kenyang tu, patah balik pi pasar coz nak beli udang kering sket utk mak masing2.. akceli boleh berjalan kaki, tapi masing2 dah penat nak berjalan.. tahan cab kene rm10 pulak kali ni.. mmg mahal la sgt kan coz dekat sgt2.. mcm dari CM ke Kotaraya gitu.. lepas membeli belah, tahan cab utk balik ke hotel.. sib la we all sume leh muat 1 cab.. kalu tak haru je nak kene byr sampai 2 cab.. itupon kene rm70 ke hotel.. paneh plak tu.. aircond cab tu rosak la pulak.. Diha n Afiq as usual tak dok diam coz kepanasan...

sampai hotel, masing2 masuk bilik n melepek kepenatan.. rest je la dlm bilik.. esok dah malas nak gi town dah.. esok masa bersantai kat hotel plak.. buat aktiviti2 kat hotel je...



4 comments:

Wan Haida said...

Diana aku tgk gambar makanan kecur ayaq liuq...hehehhe

Wan Haida said...

Diana aku tgk gambar makanan kecur ayaq liuq...hehehhe

rosediana said...

Eee Sabah vegie tuh mmg best. Tak pernah miss tu tiap kali outstation sana. Ocean Seafood rest nih yg kat waterfront tuh ker Diana? aku pun da x ingat mana aku mkn dulu..

Diana Sulaiman said...

diana, dekat2 waterfront gitu la...