Monday, January 5, 2009

Diha 1st day at Kindergarten

Just nak bgtau u all, aku hantar Diha kat Capital Kindergarten kat Jalan Gurney.. ni kindi aku n adik2 mase we all kecik2 anak dulu.. sekolah lama since 1962..

Kalau nak tau, that time this is kindi yg fames la selain Fatimah Kindergarten.. Skang ni dah mcm2 kindi yg tumbuh e.g Q-dees, Smart Reader, CEC etc..

Kindi ni dl anak Aznil n ada la anak artis skolah situ yg aku sebenarnya tak tau.. yg aku tau, mase time aku, anak Tarmimi Siregar satu class ngan aku... hehehe..

1st day Diha at kindi so far so good.. coz maybe dah biasa pi Tumbletots, dia dah tak kesah kene tinggal.. masuk2 je class pagi dah join frens main2.. Then bile class starts, teacher dia nama Mrs. Wong suh 'stand up', boleh la dia sorang buat dek je tak mau berdiri.. Mrs. Wong panggil nama pon wat dek jugak.. then bile pujuk2, Diha ckp ngan teacher, dia nak tulis n kaler.. aku tgk teacher2 tu sabar n tabah betul.. ikut je la ape budak2 ni nak..


then bile teacher ajak sing a song dgn fren pon dia wat dek.. ade la aku dgr mak2 yg menyebut "napa budak tu tak nak join nanyi?" (ngata anak aku la tuh..) aku mula tension.. makanya we all dok la lepak jauh sket dr class dia..

sedar2, aku dgr Mrs. Wong suh sume line up nak pegi toilet n nak pergi breakfast.. aku pandang dr jauh, Diha n frens jalan mcm train pi toilet.. Aku tgk ok pulak dia nak join.. tadi ngado2 je.. maybe sebab mak bapak dok sebok tgk dia, jadinya dia mcm wat malas2 la.. Today class start at 8.30am habis by 10am.. sepatutnya class habis 11.30am.. sebab orientation week kot..

Disebabkan ngan ngajar Diha naik bus (kunun2 Diha nak jadi Geng Bas Sekolah..) n nak bwk balik terus kat rumah bbsitter, so we all naik la bus balik..

Yg aku bengang skang ni, mase aku nak naik bus balik, baru driver bus ckp yg time pegi dia tak leh nak jemput coz area rumah bbsitter aku tu area jem... dia boleh hantar balik je... dia boleh jemput dari rumah we all, but kul 7.10 am.. gilerr ke hape aku nak suh Diha naik bus pagi2 buta ni.. kene naik ngan budak2 skolah rendah plak tu.. pastu dia bwk2 skali mase jemput n hantar budak skolah rendah then dlm kul 8.30am baru sampai kindi.. sejam lebey dok dalam bus..

Mase aku dok byr2 fees teacher tu confidence je ckp bus sume ok.. aku pon senang hati la bile pikir.. bile dah mcm ni, last minit ckp then nak suh aku senang2 pi hantar, mane bley.. last minit kene buat dicision.. Aku n laki aku takde masalah nak hantar Diha, its just we all akan keluar awal gak n sampai kat kindi around 7.30am gitu.. Teacher ckp, kalau nak hantar sendiri, dlm 7.50am sampai dah ok.. kul brape plak aku nak sampai ofis?

So, keputusan yang we all berdua amik, tukarkan Diha kat kindi yg lain.. dekat ngan umah bbsitter aku... dah pon pi byr fees dia tadi.. bile bercerita pasal $$, mmg la org ckp membazir, tapi bile aku pikir pasal keselamatan anak2.. takpe la.. dari aku dok risau mcm2.. cian nak kene bgn pagi2 nak kene ikut driver bus.. ape2 jadi sape nak tahu kan?

So, new kindi ni nama dia TKC (Tiesya Kids Center) at Taman Setiawangsa. Nanti aku update later pasal kindi ni n nape aku pilih kindi ni??.. hope sumenye berjalan lancar..

Note: Capital Kindergarten mmg takde problem.. sume jgn salah faham ye.. sedey aku sebab tak dpt skolahkan anak aku kat sini.. kalau bley, biarla turun temurun.. hehehe...

6 comments:

Hana Muhd Idris said...

la... begitu pulak citernya dena... bikin pening je.

so diha ok ke kat kindie yang baru tu?

Diana Sulaiman said...

kindi baru tu esok baru start orientation dia.. so, far aku nengok bgs gak la tecer2 dia..

yun said...

la diana...ni mcm kes aku anto arissa kindie last year..aku dah byr everything..sbb principal dia kat bas sekolah sume ok..last2 bila contact sume tak nak pi umah mak aku sebb kata tak lalu situ..idak la aku jadi menhanto arissa at the end..tp kire ok la principal dia pulang 100% duit yg dah bayar..ko punye duit diorg pulang tak?

Diana Sulaiman said...

so far belum pulang lg... dia nak diskas dgn principal situ dl..

kalau tak byr penuh, half pon jadi la..

Wan Haida said...

laaa...mcm mana leh cenggituh...madiha ok ke @ TKC?

Diana Sulaiman said...

madiha ok sgt kat kindi baru ni..