Monday, November 10, 2008

Story about my leg..




Last Saturday, aku ade appointment dgn Ortophedic Specialist kat KBMC.. pasal tumit kaki aku yg sakit ya amat ini... so, doc ckp ni mmg sakit biasa bg org2 yg keje kat ofis.. bcoz of aircond n pemakaian kasut yg tak sesuai.. aircond ofis aku tak la sejuk sangat.. sejuk pon bermusim.. aku ni siap beli kipas extra khas utk aku coz tmpt aku mmg tak kene aircond.. aku rase sejuk ni berpunca dari rumah la coz everynite we all tido mesti ber'aircond'.. maybe itu la sebabnya.. pakai sock pon dah tak jalan.. jadi mak dah malas nak pakai...



Doc ckp pakai kasut pon kene sesuai dgn kaki.. actually high heel is not suitable.. nak kene carik yg betul2 sesuai.. aku, ni mmg everyday pakai high heel.. but pakai dari rumah nak masuk kereta.. time drive tukar slipper.. sampai ofis keluar kereta nak ke tempat aku di ofis pakai high heel.. then tukar slipper sampai la ptg.. boleh dikire la bape jam sgt aku pakai.. tapi maybe kasut aku ni tak sesuai kot.. bak kata mak aku " beli lagi kasut murah2.. tu yg sakit kaki tu"..



so, Doc advise buat x-ray.. then result dia Doc ckp ade tumbuh tulang kecik kat tumit aku.. tulang tu kalau tak dikawal, akan memanjang n lagi akan teruk kaki ni.. ada 3 cara, makan ubat, injection @ operation.. but Doc tak advise utk operation but still in early stage.. masih leh dikawal.. so, Doc bg choice either aku makan ubat or injection? Ikut aku la, baik inject terus.. terus hilang sakit...

Mengidap sakit kaki ni aku leh tahan 6 bln kan? so, aku nak cube makan ubat dl.. so, doc bg ubat mcm ala2 pain killer then dia bg insole suh boh dlm kasut.. after 2 weeks ade appointment lagi..


kalau tak hilang gak, aku rase baik inject je la.. malas nak pikir2 lagi..

3 comments:

Hana Muhd Idris said...

make sure dalam umah pun pakai slipar... lantai sejukkkkk...

Wan Shamsulhaida said...

aah betui tuh kata hana.....pakai slipar dlm umah....
diana, tulang kaki yg tumbuh tuh kat jari ke? tak dpt imagine...

ZakiahAyop said...

waaahh.. ko pon kene gak.. aku cuma tumbuh kat buku lali.. besar sket dari sebelah kiri.. kira bengkak yg tak surut.. dr kata selagi tak sakit tak pe.. mungkin konye teruk la.. sebab kat tumit kan.. pakai jugak la dena slipar dan stokin. aku yg dok umah berkapet pon pakai stokin.. inikan ko.. issshhh.. lagi satu, rajin2 rendam kaki ngan air panas..