bahan-bahan :
200g biskut digestive
110g kacang pecan
110g kacang pistachio
150g unsalted butter
1 sudu besar golden syrup
200g dark chocolate
cara-caranya:
bahan A
biskut digestive hancurkan..
pecan n pistachio chopped kasar2
then biskut n kacang2 campur n gaul rata.. then put aside
bahan B
double boilkan butter, syrup n dark chocolate until melt
-once dah melt, masukkan bahan B ke dalam bahan A
-kacau rata adunan
-amik plastik clingfilm (alah yang macam bungkus ikan kat supermarket tu..) alas dalam
container.. make sure plastik tu besar supaya boleh cover all adunan tadi
-adunan yang dah rata tadi, masukkan dalam container yang alas dgn plastik tadi.. then mampat2.. cover dengan plastik then sejukkan dalam fridge...
- bila dah sejuk n keras, boleh la potong2 n makan...
idea lain:
- once keluarkan dari fridge, u all boleh taburkan dengan chocolate powder atas dia bagi ala2 topping gitu
- boleh dimakan dengan vanilla ice cream...
- selain kacang pecan n pistachio, u all boleh add in cherry or kismis...
so tadi keluarkan dalam fridge, En. Ajaq rasa sket.. dia ckp sedappppp.. so, mcm tak caya aku pon rasa jugak... a'ah laaaa memang sedap... n senang.. boleh la buat lagi pasni.. rasanya mcm nak pi beli vanilla ice cream n makan sama ini cake..
rupa sahsiah kek bila keluar dari fridge.. En. Ajaq potong untuk dia nak rasa..
2 comments:
hahaha...samalah kita. Mama bagi present oven, tak pernah guna sampailah puasa hari tu kak chik pinjam nak buat cookies. Nak try lah yg ni, ok tak rasanya?
aizleen - rasa ok.. sedap la jugak.. makan dengan vanilla ice cream sedappp... pi try.. n sangat senang
Post a Comment