Wednesday, March 2, 2011

Sambal Ikan Bilis Krup Krap Krup Krap...

hahaha.. apakah tajuk macam ini eh??

korang tgk tak entry WW aku yang ini???
kalau belum.. sila la tengok dulu... :P

akceli aku mencari sesape yang boleh amik tempahan sambal ikan bilis kering.. purpose adalah untuk bawak sambal ikan bilis ni utk stok makanan pedas ke Beijing...

skali my kazen suh i follow sorang ni kat fesbuk... FARAH DENDENG... dia ckp org ni memang amik tempahan sambal ikan bilis ni.. my kazen ckp her fren dah cuba.. n sedap katanya...

so last week, aku sms Farah ni.. aku nak oda la.. utk nak rasa dulu b4 nak tempah utk stok Beijing nanti... aku just oda 200g dengan price RM18 + postage.. dia jugak ade amik tempahan daging dendeng n paru dendeng.. so aku try paru dendeng half kg utk price RM30 + postage...

so, dia courier to office.. dapat2 terus dengan rasa kebuluqnya bukak plastik n boh dalam tipuware.. dan2 tu jugak turun bawak kat kedai bawah ofis nun, pi beli roti sebuku... sedap.. pedas n krup krap krup krap... kena la dengan selera aku.. bleh makan ngan nasik.. or nak ratah aje.. or makan dengan bubur ke or mcm2 cara la nak makan... tapi utk paru dendeng dia, so-so aje la.. but ok la.. berasa la jugak...

sambal ikan bilis ni, takde la rupa sambal kaler merah tu.. dia takde kaler merah.. cuma dia masak skali dengan cili padi, bawang n rencah2 lain... tapi rasa dia YUM!!!

then, ofismate pon turun same join menempah.. ade akak tu siap tempah utk nk bwk gi umrah next week.. aku jugak akan tempah lagi sekali utk stok Beijing...

ala... mesti ade yg cakap, sambal ikan bilis ni pon bli ke? buat sendiri pon boleh... yaaa aku ngaku aku boleh masak but aku tak pandai nak buat sambal ikan bilis yang rangup sentiasa ini.. setakat sambal ikan bilis basah tu boleh aje buat sendiri...

kalau korang ade yang berminat, bleh la add dia kat fesbuk.. carik nama FARAH DENDENG...

2 comments:

Murni said...

assalamualaikum. wbt
mula2 sekali sy nak mintak maaf sbb cilok resepi asam pedas dlm blok k.diana ni.....halalkan yer...

pastu sy nak ucap terima kasih pd k.diana sbb sy dah masak asam pedas tenggiri ikut resipi k.diana...dan menjadi..dan sgt2 sedap..

ini adalah percubaan pertama sy masak asam pedas...sbb suami sy mengidam sgt...dan dia siap puji ckp sedap mcm asam pedas melaka pior...duk hirup smpai nak habis satu periuk..hahaha...

sy ni org terengganu..mana reti masak asam pedas ni....

tima kasih byk2 yer....kalu akak nk resepi org terengganu..bgtau la yer....kalu sy reti buat sy bagi ......tq tq tq

Diana Sulaiman said...

murni - tq2.. terharunya sbb ade yg megikut resepi akak ni.. menjadi ek? pas ni bleh buat lagi kan?
haaa... sesuwai sgt la tu.. share2 la resepi terengganu plak.. :)