Monday, June 14, 2010

Jalan-Jalan Cuti Sekolah ke Kota Singa… (Singapore)

1st Day


Flight ke Singapore jam 9.20am.. Sampai di Changi Airport jam 10.30am gitu.. Dijemput oleh our coach driver n bawak teruk ke hotel. We all stay kat York Hotel.. walking distance to Orchard.. Lama jugak menunggu nak check in hotel sampai our kids dah buat hotel tu mcm hotel sendiri.. berkejar-kejaran.. satu je yang aku tgk hotel ni, Reception dia very tak friendly… dengan muka masam.. dengan guard pon same 2 X 5.. u all bayangkan nak dapat bilik nak kene tunggu lama, 4 sure budak2 boring.. they all main kejar2 la kat situ.. sket2 tegur.. aku mula dah hangin kan… what do u aspect kan? Budak2.. kita tegur senyap la kejap.. then mula balik.. setelah we all bising2.. then baru dapat 1 bilik dl.. jadila utk masing2 rest kejap utk ke Bird Park… by the time tunggu bilik siap, we all ke Far East Plaza untuk lunch... ke 5th Floor ade byk jugak la choice of kedai makan... so, we all pilih Indonesian Food.. 77 Es Teller Juara Indonesia nama kedai makannya... nasib baik bilik we all besar.. sangat puas hati la.. deluxe room... luas n selesa... ada 2 katil queen... but toilet je kecik... tapi takpe la..



Rancangan utama nak ke Bird Park kul 2.30pm telah postpone ke 3.30pm gara2 bilik yang masih tak siap.. then 3.30pm driver bawak we all ke Jurong Bird Park.. nasib baik tiket we all beli online siap2.. package dengan Night Safari.. so dah senang… jalan2 dalam bird park n then by 6pm driver bawak ke Night Safari pulak.. Dalam Bird Park u all jugak boleh naik panorail.. mcm ala2 monorail gitu.. di round dalam bird park tu.. dah penat menapak, naik pulak panorail ni... sejuk n nyaman...




Night Safari bukak 7.30pm ye kengkawan… nak masuk tu Q sangat la panjang.. masuk2 tu terus tgk Animal Show.. then after 1 hour gitu disebabkan budak2 dah kepenatan, we all naik tram je round2 safari tu… by 9.30pm driver dah tunggu bawak balik hotel… disebabkan masing2 belum dinner, we all mintak tlg driver stop kat Newton Food Centre untuk tapau aje…driver tu pulak baik hati tunjukkan kedai mana yg ok n Halal utk beli food… so, we all dinner that nite dengan sup tulang merah + fried rice and fried kalian.. mak aii sedap gilerrr… dengan tamak halobanya membeli tulang sampai 15 ketul ok! Memula tgk hana beli 4 ketul je.. dalam hati aku ckp, sikit giler hana ni makan.. 4 ketul je?? Mane cukup… hehehehe.. hah kau, skali bukak2 plastik kemain byk sekali.. nasib baik habis En. Ajaq kerjakan.. siap guna straw lagi sedut sum-sum dia tu.. Gambar tulang2 itu tak dapat diambil ye.. sebab lupa pon nak snap sebab masing2 kebuluran… aku google je utk u all dapatkan gambaran camne la rupa sahsiah tulang merah itu… Newton Food Centre ni mcm ala2 food cour gitu.. byk la choice of food u boleh pilih… tetapi tak pasti mane halal mane tak… Nasib la driver we all org melayu yg boleh tunjuk mane kedai yg halal… then lepas dah tapau, balik la we all ke hotel balik.. melantak kat hotel n after that membongkangkan diri kepenatan…

pic from google... tq..:)

-
-
-
-


2nd Day


After breakfast, 9am driver pick up we all utk bawak tempat yang mmg we all tunggu2… USS (Universal Studio Singapore).. Satu hari suntuk we all dekat Sentosa Island ni.. USS ni di dalam area Resort World Sentosa ..sesampai je terus ke tempat yang dituju.. punyala ramai manusia kat USS dengan Q nak masuk yang panjang.. dah nasib jugak Hana nak beli tiket Online… coz that day punya pass dah habis… gilossss…

Bagusnya USS ni… bile kita purchase pass masuk, dia akan bagi kita SGD 5 meal voucher n SGD 5 utk retail voucher… voucher ni kena claim kat Guest Service counter. so, utk our family SGD15 boleh beli food atau ape2 barang kat dalam tu… worth it la jugak.. kat USS ni ade byk section dimana kalau u all larat, u all boleh tgk n tunggu semua show dia… tetapi disebabkan we all ade anak2 kecik, makanya hanya jalan2 saje n kadang2 je tgk show… pon boleh jugak main semua games yang ada.. USS best… we all siap bawak bekalan roti n biskut utk budak2.. kalau diikutkan kurang2 2 hari baru habis round USS ni.. buat we make it sampai kul 4 gitu coz nak ke area beach kat Sentosa Island tu…



Dari USS nak ke area Song of the Sea we all naik Sentosa Express which is free of charge.. pergi ke Beach Station.. tapikan seedy sebab ticket Song of the Sea for that day is full house… jadinya tak berkesempatan la we all tengok.. then jalan2 area beach aje… Anak2 sangat la penat coz dari pagi berjalan… so, we all dinner kat Food Court kat Palawan Beach aje.. nak ke Palawan Beach, u all boleh naik tram kat station yang ade… free jugak… kat food court ni pon hati2 jugak pilih food.. sebab byk sgt yang tak halal… actually janji dengan coach driver pukul 9.30pm.. tapi disebabkan tak dapat nak tgk Song of the Sea, we all suh driver dating cepat sket.. coz budak2 dah mula meragam kepenatan…

-
-
-
-
-
-
-

3rd Day


Free n Easy day we all… hari ni buat program sendiri… dengan ketiadaan driver.. start kul 9.30am dah berkumpul kat lobby.. then ke Station MRT Orchard dengan walking distance saje.. ke Merlion Park dulu… naik MRT sampai ke Raffles Place Station harga ticket MRT SGD2.20.. perghhh panas terik giler sesampai kat Merlion tu… then ke area2 Esplanade pulak… tak lama pon kat sini.. snap2 gamba then proceed ke Arab Street pulak.. naik MRT dari Station Raffles Place ke Bugis Station d.. dari MRT ngan ticket MRT SGD 2.00.. station tu ke Arab Street kena jalan sket dalam 5 minit la… so, kami lunch di sini.. di Restaurant Zam Zam.. one of the famous restaurant in Singapore… speciality dia murtabak… lunch dengan ciken briyani, mutton briyani n murtabak.. selepas isi perut masing2 sambung berjalan kat area kedai2 yang menjual kain2 kat situ… mmg rambang mata u all.. patern kain dia pon yang kita tak penah jumpe kat KL ni… so, aku sempat la membeli kain2 ela utk diri sendiri, mak n MIL aku.. 3 pasang saje… tujuan utama bkn utk shopping.. tapi jalan2 je… :P




Lepas jalan2 area Arab Street, we all nak ke Mustafa Center pulak.. disebabkan dah tak larat nak ke MRT Station, we all naik cab aje la.. dari Arab Street nak ke Mustafa Center dalam 5 minit naik kereta… we all nak cab harga dia SGD4.80.. disebabkan 2 family, jadinya 2 cab.. sudahnya tak jumpa family Hana… masalahnya Mustafa Center ni sgt la besar… ala2 Mydin tempat dia.. 24hours operation.. n mcm2 boleh dapat kat sane… segala mak nenek barang2 la.. hingga la ke barang2 basah.. boleh la dapat souviner kat sini n aku beli la toys utk budak2.. itu je.. sorang satu je ye… utk pujuk sebab masing2 dah penat… lama tu we all tak jumpe Hana.. aku dah ingat mmg lansung dah tak jumpe.. ingat2kan dah nak balik hotel je… hehehe… skali tengah2 dok lintas jalan dari one of souviner shop ni, tetiba nampak la Hana punya En. Suami… lega sgt.. hehehhe

So, last destinasi kami ke area Orchard Road… malam2 minggu kan happening… so, jalan2 area shopping mall situ… dari Mustafa Center ke Orchard Road dalam 10 – 15 minit la.. we all naik cab jugak… aku kena SGD7.60 sampai ke Takashimaya… then jalan2 dalam shopping mall.. tak tau ape benda nak beli pon coz sekali lagi agendanya bukan utk shopping… sekadar cuci2 mata aje… hehehhe…. Then we all dinner di Fish n Co Restaurant di ION Orchard.. dimana restaurant ni pon kat One Utama pon ade… heheheh … sini rasenya sesuwai we all makan coz all seafood aje…


After dinner, stroll along the shopping mall.. tengok rakyat2 Singapore berkumpul di malam minggu… then masing2 muka mmg dah penat gilerrr… anak2 mengadu sakit kaki… then at last we all jalan kaki balik ke hotel… mmg penat sehhh… dengan kaki sakit semua….
-
-
-
-
-
-

Last Day

Lepak dalam bilik hotel je… since aku tak bawak swim suit budak2.. kemas2 ape yg patut coz 12pm driver datang nak pick up we all utk ke airport… Flight ke KL jam 2.20pm… Itu sahaja laporan ke Singapore…


Dari pandangan mata aku

- York Hotel dimana we all stay ni dekat dengan Orchard Road.. walking distance aje.. dalam 5 minit jalan kaki gitu… tapi cume staffnya kureng friendly… bilik ok… best n besar…

- breakfast ok jugak.. tapi kena hati2 pilih food…

- utk ke Jurong Bird Park, Night Safari n USS better ticket beli online.. untuk mengelakkan ticket habis…
- MRT dia sgt la bagus system dia.. aku sgt suke… bagusnya, when u all purchase ticket, lepas dah naik semua, u all boleh jual balik ticket tu n dapat balik SGD1 per ticket..

- ade sesetengah tempat di USS, tak stroller friendly lansung.. nak buat or tgk show harus tinggal stroller kat luar…

- semua toilet di Singapore takde paip ye tuan puan…

- semua teksi menggunakan meter… walaupon teksi nampak buruk, tapi dalam dia sgt comfort…
- dilarang buang sampah sesuka hati.. nanti kena denda.. tapikan mmg susah nak carik rubbish bin… tapi suruh buang sampah dalam tong sampah… apa la… buat la byk2 tong sampah

- mase Animat Show di Night Safari, aku rasa la.. Zoo Negara punye show lagi best n lama.. cuba maybe nampak they all mmg jaga la standard Safari ni… rasenya haiwan n binatang di Zoo Negara lagi banyak…

- seelokkan bile jalan2 tu bawak la spare air minuman dengan banyak.. coz certain2 place mcm USS tu air dia mahal la jugak.. kalau sekali dua beli takpe.. ni berkali2 beli air…

- kalau ade budak2 kecik ni, spare la barang2 kudapan utk nak bagi senyap…:)

- rase2 setelah 3 hari asik berjalan kaki non stop, berat aku pon turun… hahahahah

Itu je kot yang rase ingat2.. ape2 yang u all ade nak tanye, boleh la tanye ye… :)

13 comments:

honeylanz said...

tak sabar nak pergi!!! sure ac n ery suka dgn Madagascar!!!

Diana Sulaiman said...

sila pegi.. sgt best... bile nak gi tu has?

honeylanz said...

sepatutnye today 17/6!! tp mr.hubby ada course lak....huhuhu

Diana Sulaiman said...

honeylanz - la ye ke? takpe janji pegi kan? selamat bercuti..
:)

Anonymous said...

Kak Diana, kak diana tak tolong jualkan pada kawan2 ke Tiket USS ni?

emy hamizah said...

Hai..bes jalan2 singapore.
Bolay tao x. Stay dkt york hotel brape hrga hotel ek

Nk wat trip p singpore end of dis year. Tenkiu ;)

Diana Sulaiman said...

emy - alamak! i tak tau rate dia la emy.. sume pkai travel agent. all in + transportation... sori ye.. why not try google

Anonymous said...

salam kak diana...boleh share nama travel agency tu?

Pelamin U need said...

Salam diana.bole share travel agent tu gak

Pelamin U need said...

Salam diana.bole share travel agent tu gak

Pelamin U need said...

Salam diana.bole share travel agent tu gak

Pelamin U need said...

Salam diana.bole share travel agent tu gak

Pelamin U need said...

Salam diana.bole share travel agent tu gak