Tuesday, March 16, 2010

Bandung 13 - 15 March 2010 - Part 1

Haduiiii... rasanya malasnya nak menaip 2 @ 3 menjak ni... bukan malas hape, malas nak mengarang ayat tu... rase mcm dah kering ayat2 la.. hehehe... tapi untuk rakan2 blogger yang menanti cerita ini, aku keluarkan juga... but aku buat part by part n day by day ye... kalu sekali harung, mau penat mengarang...

ok2... aku cerita sket, percutian kami ke Bandung (BDO) ni adalah merupakan Ofis Annual Family Day... dah tak main family day dalam negara.. main obersea aje.. berlagak kan? heheheh... aku staff ditanggung 100% (flight + hotel).. since aku hanya pergi ngan En. Ajaq n Diha saje, aku hanya tambah utk they all aje..

Nape tak bawak Afiq??? kerana aku rasa mcm tak sesuwai la utk trip group yang timenya sgt pack... yang akan membuat anak bujang aku penat, mengamuk n akan menyebabkan mak paknya bershopping dalam keadaan yang tak senang... so, mak aku n dibantu oleh bapak aku n adik beradik yg lain telah menolong menjaga Afiq utk 3 days itu... kalau gi sendiri, 4 sure aku akan bawak coz kita boleh bajet2 mase sendiri... so, kita mulakan cerita...
1st day, our flight to BDO kul 9.50am.. so, kul 7am we all 3 beranak dah ade kat LCCT. Since we all in group, we all check in luggage kul 7.30am gitu.. then aku terus ke tempat boarding lepak2 je kat situ... that day, LCCT tak la ramai sgt... dlm flight sgt la sejuk gila nak mampus... kejang segala urat saraf aku.. then we reached BDO dalam 11.50am time Malaysia @ 10.50am time BDO.. duk dak duk dak duk dak segala bagai, selamat keluar dari airport dalam 11 lebey gitu.. kastam sane check very the details... scan bagai nak giler... habis semua hand luggage kena selongkar... beg2 yang dlm kargo, mane yg dia mcm was2 tu habis dia suh bukak n selongkar.. nasib beg we all takde pape..

sesampainya kami disambut oleh our tour guide Pak Widdy... orgnya sangat baik n peramah.. akceli dia ni freelance tour guide yang mane he more to german tour guide.. more kepada tourist2 mat salleh.. dlm perjalanan nak ke bus, tetiba ade satu mamat ni dok sebok snap gamba we all sorang2.. aku memula mcm dah mushkil n takut.. cepat2 larikan diri terus naik atas bus...

so, 1st je sampai, we all terus dibawa lunch ke Rumah Makan Balibu yang mane they serve Sundanese food.. makanan dia ok.. sedap n nyaman skali tempat dia.. coz restoran dia on the way to Tangkuban Perahu yang mana sgt sejuk atas bukit tinggi gitu.. air dia sgt sejuk.. nak masuk toilet rase kena bertahan2 coz sejuk sgt air dia.. takut kang kene gi toilet balik.. hehehe... kat sini, b4 nak naik bus pon dah ade penjual yg approach suh beli souviner...

after lunch, we headed to Ciater Hot Spring (fames hot spring kat sane la...) tapi disebabkan cuaca yang tak brape nak bes hujan la pulak.. we all stop n jalan2 kat situ je... tapi la kan, kat hot spring tu they all mcm tau2 je hujan, boleh la buat bisnes sewa payung... 1 payung sewa 10,000 Rp.. (RM3.74 gitu...) sewa sampai la habis... memula aku taknak.. tapi makin lama hujan makin lebat.. then mamat2 tu asik la paksa2 suh sewa payung.. bengang juga tau... tapikan, sape yang sewakan payung tu, dia akan ikut kita sampai la kita naik bas balik utk collect balik payung tu.. tak boleh lansung nak merendam2 kaki bagai coz hujan yg amat lebat.. so, we all terus je balik ke bus... mak aiii dalam bus pon penjual naik suh beli2 barang... saiko rasa tau... masalahnya cara they all mcm paksa2 suh beli...
then, we all dibawa ke Tangkuban Perahu pulak.. kawah gunung berapi... mmg nasib we all tak brape best coz asik la hujan.. kawah pon dah tak nampak.. kena tutup dek kabus.. but bus bawak gak kami sampai check point dia.. bus stop aje, penjual2 dah standby dah kat luar.. we all keluar je dari bus, they all kejar suh beli itu ini.. sudahnya aku beli snow cap utk Diha.. cisss... utk ke puncak, we all dibawa dengan shuttle van... kat puncak lagi haru... dah la dengan sejuk gila dah mcm kat genting... dengan kabus tebal.. pulak tu penjual2 asik mengekor je... since dah tak nampak ape, nak naik shuttle utk turun ke check point, kali ni penjual2 tu boleh la kepong van tu tak bagi jalan... Diha sampai nangis takut la...


lepas tu bus terus bawak kami ke 1st Factory Outlet (FO) nama dia Grande... haaaa kat sini lah xtvt pertama melontar we all.. sangat la suka... bosan kan asik tour... kat dalam otak tu bukan nak tour pon.. nak shopping je... hehehehe.. kat Grande ni ade mcm2 choice of branded brand such as Calvin Klien, Hugo, Next, Guess, Gap, Burberry, George n mcm2 lagi.. so, aku dah beli baju both kids kat sini.. bagi masa 1 jam je.. grap je ape yg dapat... dalam la aku capai Diha punya cardigan, jeans, legging n t-shirt.. Afiq punya jeans n t-shirt n baju baby bakal anak buah aku... price sgt murah... kualiti pon bagus... t-shirt budak2 dalam 59,000 Rp (RM21).. jeans Gap @ Guess dlm 89,000 Rp(RM32).. hat FO ni lupa plak nak snap gambar.. sebab berkobar2 sangat...

then dlm kul 8.30pm (time Bandung), our dinner kat Rumah Makan Sunda Kelapa Garden & Seafood.. they serve also Sundanese food... mlm ni we all celebrate b'day our2 staff skali dengan cake cutting..

lepas dinner baru we all di bawa terus ke hotel utk check in.. we all stayed at Sukajadi Hotel.. the hotel sangat cantik tempat dia.. environment pon nyaman... that is 3 star hotel.. interior ala2 Bali.. cuma bilik agak kecik.. keciknya mcm Seri Malaysia Hotel.. rasa2nya Seri Malaysia besar lagi.. but ok la sebab hotel utk tido aje.. bukan nak bersantai2 pon... so, esoknya kena berkumpul balik kul 8.30am utk sambung melontar..

so, kira habis cerita 1st day...

7 comments:

honeylanz said...

takut pulak dgr part kena serbu dgn penjual tu... siap mcm paksa beli pulak tuh ..huhuhu

~Eila @ Along~ said...

bestnyaaa....diana kalo p Bali pun sama ok...tahap paksaan suh beli sampai leh jadi gado..hehe..

cepat2 sambung citer..nak tau tpt2 shopping..nanti leh plan p sini plak...

Aizleen said...

deep fried fish & sambal tu looks really good....

Diana Sulaiman said...

honeylanz - mmg pon has.. rasa mcm nak marah je tau kat sane.. kena banyak bawak bersabar

eila - mmg pon.. ni dalam usaha nak buat part 2 ni.. hehehe

aizleen - mmg pon.. kak diana ratah ikan tu sampai tulang2 skali2.. siap amik ikan meja sebelah lagi.. heheh

Diana Sulaiman said...

honeylanz - mmg pon has.. rasa mcm nak marah je tau kat sane.. kena banyak bawak bersabar

eila - mmg pon.. ni dalam usaha nak buat part 2 ni.. hehehe

aizleen - mmg pon.. kak diana ratah ikan tu sampai tulang2 skali2.. siap amik ikan meja sebelah lagi.. heheh

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

salam
seronoknyer bc citer jalan2 di bandung nie...teringin nak pergi...tp tak tahu ler bila dpt pergi...kalau gi reramai camnie lagi ler seronokkan....

sayangnyer kan dtg ke sana time hujan...kalau tak sure cantik pemandangan @ tankuban perahu tu....

iskh....takut ler plak bila bc yang penjual2 dok serbu camtu...yelah....hilang mood nak menikmati pemandangan kat situ kan..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

salam
seronoknyer bc citer jalan2 di bandung nie...teringin nak pergi...tp tak tahu ler bila dpt pergi...kalau gi reramai camnie lagi ler seronokkan....

sayangnyer kan dtg ke sana time hujan...kalau tak sure cantik pemandangan @ tankuban perahu tu....

iskh....takut ler plak bila bc yang penjual2 dok serbu camtu...yelah....hilang mood nak menikmati pemandangan kat situ kan..