Tuesday, January 20, 2009

Gigi Afiq tinggal 3 batang

Disebabkan anak bujang aku ni ala2 super hero... korang nak tau ape jadi pada dia?

dia tau mak dia baru balik kursus Mukmin Pro kan? mmg bg aku bersabar gile la menerima dugaan.. ahaksss..

Gigi bawah dia sudah patah habisn now kat bawah lansung takde gigi...

Al-kisahnya gigi Afiq dah ada 5.. 3 atas n 2 kat bawah.. last Sunday, kebetulan ada my fren datang bwk layout kat kawin adik aku... tgh dok bincang2 baik punya.. n kebetulan aku takde kat tempat kejadian.. dari jauh aku dgr Afiq nangis.. then aku dgr laki aku ckp gigi Afiq patah!! darah byk kuar... aku dtg2 tgk laki aku dah dukung Afiq.. aku dah cuak gile la.. mmg tak ingat ape time tu..

laki aku cite, Afiq tak jatuh pon.. dia dok melutut sambil dok gigit meja kat hall umah parents aku.. then ntah mcmane dia nak berdiri sambil dok gigit meja, tersangkut la gigi tu kat meja.. bunyi 'krak' laki aku ckp.. tau2 dah darah... (mcm org patah gigi tu.. ) aku n laki aku tak tau nak watpe.. panggil bapak aku tolong... gigi pertama berjaya bapak aku keluarkan.. cuma gigi kedua tu patah tapi tak tanggal dari gusi.. dok terkulai je kat gusi tu..

bapak aku ckp, kalau org tua dia tarik je terus but ni budak2 kan.. gusi tgh lembut.. kot kang tarik gigi, tertarik plak ngan isi2 nanti... disuruh la kitorang bwk pi hospital.. time tu aku dah takleh pikir mane hospital aku nak bwk.. aku hanya leh nangis je.. bapak aku suh we all pi berdua je.. aku mcm tak kuat la time tu.. nangis lagi.. sampai la bapak aku tanye nak suh dia ikut skali ke? aku tak bercakap just angguk je dari jauh..

Dipendekkan story, bwk pi KBMC (hospital dimana aku beranak n Afiq diberanakkan..) 1st time aku rase marah gile ngan MO kat KBMC yang b*d*h gile.. aku tak tau mcmane dia leh jadi doctor.. bile tanye ape nak buat? Dia ckp tak tau la nak buat ape.. nak pegang gigi Afiq pon tak berani.. camne leh grad jadi doctor ek? Tak paham aku.. malas nak cite byk2 sebab ape2 pon aku patient tetap KBMC… kang dah dtg rasa marah, nak pi hospital mane plak? Takkan Ampang Puteri plak.. hehehe… masak nanti..

Since Sunday dentist 1 pon takde yang bukak.. aku bwk balik rumah.. ingat nak tunggu esok je la.. then after Afiq minum susu, darah keluar balik.. bapak aku kate suh warded je la coz darah asik kuar je.. bapak aku suh bwk pi hospital balik.. this time bawak pi Az-Zahrah Medical Centre, Bangi..

Terus bwk pi emergency.. bebudak kat emergency tu pon tak brani nak buat.. suhnye aku hantar kat dentist.. aku bgtau mane ade dentist bukak hari ahad ni.. dia suh aku hantar dentist kat gomen hospital.. dorang ade on call doctor.. dorang suh hntr kat either Hospital Putrajaya or Serdang.. (aku lemah sket bile dgr nama 2 sepital tu.. ) so, aku ckp aku still nak pi dentist esok then nak mintak ubat bg tahan darah.. kebetulan ade doctor penyelamat nama dia Dr. Zaidi..dia kate senang je.. cabut je.. coz dah longgar sgt..

So, doctor tu bedung Afiq.. assistant dia pegang.. doctor pegang pipi, then dgn senang je dia cabut gigi tu.. at 1st Afiq nangis jugak but kejap je.. then nangis marah..

Alhamdulillah.. skrg our Afiq tinggal 3 batang gigi… hehehe..

Note : mcmane ek pasni? Gigi dia tumbuh balik tak? Gigi susu or gigi kekal?

- ni la gigit afiq yg 1st dicabut oleh bapak aku.. gigi kedua simpan kenang-kenangan kt hospital -

- ni la ghopa budak yg sudah takda gigi.. -

10 comments:

Wan Haida said...

ya allah diana...sian nyer kat Afiq....tak dpt aku bayangkan...aku pun mushkil gak...ko tak tanya doc ke later yang tumbuh gigi kekal or gigi susu? skang dia ok ke? lalu minum susu tak?

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

la ciannyer afiq..kan dah rongak..tapi tetap maintan cute ensem..
apalah doctor tu, penakut...

juliatyz said...

ngeri pun ada bila baca diana..rasa kalau aku pun tak tahu dah nak buat apa..mmg nangis jee sama2 :P insya'allah tumbuh balik gigi tuh nanti..tapi gigi kekal lah kot.hopefully afiq tak rasa sakit dah

Hana said...

mmg superduperhero betul anak ko ni dena. aku tengok gambar pun dah ngeri...

Puan Gee said...

hi diana... br kali ni blh view blog diana... sblom ni kita dtg asyik nkpk jalur2 ajer....

Ya Allah... seriusnya bc cerita gigi Afiq nie... bengkak tak gusi dia lps tu? kesyian aFiq

Diana Sulaiman said...

wan haida - skrg ni afiq dah ok sgt wan...lepas "kena" pon dia dah mula terkinja2 balik.. heheh... lasak...

gee - tak bengkak pon.. dia mcm biasa gigi kite patah tu..

all - alhamdulillah.. afiq dah start perangai lama dia balik.. tak dok diam... heheh

yun said...

sedihnya bila baca afiq patah gigi ni diana..mesti sakitkan pasal gigi tengah kuat..gigi susu mmg takkan tumbuh lagi la tp nnt gigi kekal keluar la tuh..tak pe la..benda nak jadikan..pesan kat afiq..jaga diri baik2..

yusmirdah said...

aduhaiii... kesian nya afiq.. kalau aku tgk anak kena macam tu pun aku sure sedih gile la.. aku rasa doctor kat KBMC tu bukan doctor gigi kot tu yang dia tak berani nak buat apa2.. gigi susu dah tak tumbuh lagi.. nanti terus tumbuh gigi kekal.. take care, afiq yang comel.. :)

intelligence said...

I think I come to the right place, because for a long time do not see such a good thing the!
jordan shoes

Anonymous said...

[url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/logo.png[/img][/url]

בית מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - שירות חדרים אנחנו מספקים שירותי אירוח מיוחדים גם ישנו במקום שירות חדרים הכולל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]ארוחות רומנטיות[/url] במחירים מיוחדים אשר יוגשו ישירות לחדרכם!

לפרטים נא גשו לעמוד המלון - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]